{ "title": "Yosun", "image": "https://www.yosun.gen.tr/images/yosun.jpg", "date": "21.01.2024 11:34:25", "author": "Arife KÜÇÜKKAVRADIM", "article": [ { "article": "Yosun, karada ya da suda yaşayan basit yapılı olan bitki ya da bitki benzeri ilkel canlılara denir. Su da yaşayan yosunlara alg adı verilirken kara da yaşayan yosunlara kara yosunu denilmektedir. Kara yosunları nemli ağaç gövdelerinde kayalıklarda yetişir. Bu yosunlar kadife gibi yumuşak katmanları olarak ya da sık sık öbekler oluşturarak büyürler. Yosunlar da diğer bitkilerde olduğu gibi kök, gövde ve yaprak bulunmaz. Bunlar klorofil içeren çiçeksiz sporlu bitkilerdir. Su da bulunan yosunlartuzlu veya tatlı sularda yaşayan tek veya çok hücreli organizmalardır. Bu yosunlar gerçek su yosunları ve mavi-yeşil su yosunları olmak üzere ikiye ayrılır:
Bazı yosunlar A ve C vitaminleri ve protein bakımından zengin ve besleyici özellik taşımaktadır. Bu yosunlar kurutularak una ilave ederek gıda olarak tüketilebilmektedir. Sadece gıda alanında değil tıp alanında da yosunlar büyük öneme sahiptirler. Antibiyotik elde edilmesinde kullanılmaktadır. Günümüzde ülkemizde 120 civarında farklı su yosunu türleri olduğu bilinmektedir. Fakat dünya da su yosunlarından en çok faydalanabilen Japonya'dır.
" } ] }