{ "title": "Yosun Balığı", "image": "https://www.yosun.gen.tr/images/Yosun-Baligi-53.jpg", "date": "20.01.2024 07:56:20", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "
Yosun Balığı: Biyoloji alanlarında kullanılan terimdir. Kemikli balıklar (Teleostei) takımının, dişli sazangiller (Cyprinodontidae) familyasındandır. 2-3 cm'ye kadar uzunlukta, Asya'ya özgü ırmaklarda sürüler halinde yaşayan bir türdür. Yosun, tatlı bitkilerin çoğu ağaç ve taşların üzerinde yetişen, ilkel yapıdaki örneklerine verilen genel ad. Sporlu bitkilerden kara hayatına uyum sağlamış rizoitleri ile toprağa tutunan gametofıl ve sporofid olmak üzre 2 önemli parçadan oluşmuştur. Nemli topraklar ve ağaçların gövdesinde yaşayan otsu bitkilerdir. Yosun yiyici birçok balık çeşidi vardır.

Yosun balığı türleri şunlardır

Otocinclus affinis: bu küçük kedi balıkları muhteşem alg yeme özelliklerine sahiptir. Ebatları çok küçük ve 5 cm'ye kadar olan yosun balıklarıdır. Bu nedenle hemen her boyuttaki akvaryum için uygundur. Ayrıca agresif halleri olmamakla birlikte seyri zevkli olan balıklardır. Sık sık su içerisinde zıplayarak eğlenceli vakit geçirmektedirler. Birçok yosun türünü yerler ve suyun içerisindeki bitkilere asla dokunmazlar. Bunlar özellikle kahverengi yosunlara bayılırlar. Onlar için tedirgin olabileceğiniz tek durum, onları rahatsız yeterince yiyeceklerinin olup olmadığı ve onları rahatsız edebilecek balıklarında kendi mekanlarında olmasıdır. Bu balıkları grup halinde beslerseniz kısa zamanda yosunlu alanı yiyerek tertemiz hale getirirler.

Caridina Japonica: bu yosun balıkları çok güçlü bir alg yiyen canlılardır. İlgi alanları saç yosunu ve yeşil yosun olmaktadır.

Yosun balıkları havuz veya akvaryumlarda ya da açık su alanlarındaki yosunları yemeye bayılırlar. Bazı türleri bir akvaryumun camına zarar verecek kadar agresiftir. Eğer yosunlu su alanınız varsa yosun balığı sizin için çok iyi bir tercih olacaktır. Bu karidesler tatlı suyu sevmezler ve tuzlu suya gerek duyulur. Diğer omurgasızlar gibi bakır, metal ve balık ilaçlarına karşı hassastırlar.

Neocaridina Denticulata Sinensis: Bunlara kiraz karidesi denilmektedir. Görüntüsü çok şık görünen yosun balıklarıdır. Akvaryum veya havuz alanlarının yosundan temizlenmeye ihtiyacı varsa bir ekip kiraz karidesi bırakırsanız yosundan eser kalmayacağını göreceksiniz. Bu canlıları tek tür olarak beslemek faydanıza olacaktır. Çünkü diğer büyük balık türleri bunları bir öğün gıda olarak gözlerine kestirebilirler.

Plecostomus: Bunlara vatoz denilmektedir. Bu türler büyüdükçe boyları uzamaya meyillidir. Zamanla akvaryumda beslenmesi uygun olmayabilir. Öyle ki büyük bir vatoz akvaryum camına zarar verebilecek güçlü bir çeneye sahiptir. Bitkili akvaryumda küçük vatoz beslenmesi uygundur. Yanaklarındaki iğnelerini savunma amaçlı kullanırlar. Bu yosun balıkları akvaryumu yosundan arındırarak kristal bir görünüm oluştururlar.

Crossocheilus Siamensis: Adları Sae olarak anılmaktadır. Bunlar yosun yemeye üşendikleri için yosun balığı listesine zorla girmişlerdir. Sakal ve kırmızı yosunları yiyen ender balıklardır. Saç yosunlarını da severler. Ne yazık ki sadece yosunları yemekle kalmazlar. Akvaryum içindeki bitkileri de yerler. Birlikte yaşadıkları diğer balıkları da rahatsız ederler. Başka yiyecek seçenekleri varsa yosun tüketme durumu söz konusu olmaz.
" } ] }