{ "title": "Deniz Yosunu Alerjisi", "image": "https://www.yosun.gen.tr/images/Deniz-Yosunu-Alerjisi-86.jpg", "date": "19.01.2024 10:47:34", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
Deniz yosunu alerjisi, karşılaşılan şikâyetler içerisinde yer alır. Deniz yosunu alerjisi yaşamı devam ettiren basit bir yapıya sahip olan bitki ya da benzeri ilkel canlılara verilen alerji ismidir. Su gibi bölgelerde yaşayan yosunlara alp ismi verilirken; karada yaşayan yosunlara ise kara yosunu ismi verilir. Kuru, soğuk, sıcak, nemli ortamlarda deniz olan her türlü ortamda çoğala bilme özelliği bulunur. Bu yosunlar pamuksu bir yapıya sahip olarak bulunurken; yığılarak büyürler. Çiçek ve yaprak şeklinde buluşmazlar. Yosunlar içerisinde klorofil bulunan sporlu bitkilerdir. Deniz yosunu alerjisi bağışıklık sisteminin alerjiye karşı vermiş olduğu tepkidir. Alerji görülen birinden diğer aile bireylerine de geçebilir. Deniz yosun alerjisi sıklıkla rastlanmayan şikâyetler arasında yer alırken; ciddi cilt problemlerine sebep olabilir. Genel olarak bu alerji şekli yaz aylarında ortaya çıkarken; tatil köylerinde ya da derinliği az olan su bölgelerde yüzme ihtiyacını karşılayan kişilerde olma ihtimali daha yüksektir. Kişide kabarma ve kızarıklık olarak ortaya çıkar. Bu durum gerçekleştiği zaman vakit kaybedilmeden doktora gidilerek gerekli tahlillerin yapılması gerekir. Genel anlamda bu kızarıklık ve kabarmanın asıl sebebinin öğrenilmesi gerekir. Denizde bulunan yosunlara temas halinde meydana gelirken ciddi problemler ortaya çıkabilir. Erken teşhis çok önemlidir. Erken fark edilmezse ölüme kadar götürdüğü bilinmektedir.

Deniz yosunu alerjisinin belirtileri nelerdir?
Deniz yosunu alerjisinde tedavi nasıl yapılır?

Doktor kontrolünde alerjinin tedavisinde öncelikli olarak hastanın öyküsü dinlenir. Deniz yosunu alerjisine nerede yakalandığının belirtisi için denizde veya başka su alanlarında yosuna temas edip edilmediği öğrenilir. Gerekli testler yapıldıktan sonra tedavi süreci başlar. Uzman hekim sayesinde cilt ve kan testleri yapılarak deniz yosun alerjisinin ne derecede olduğu belirlenir. Ardından bağışıklık sistemine yapılan testler ile testinin sonucuna göre negatif yönde çıkması halinde uygulanacak tedavinin yolu saptanır. Gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından tedavi süreci başlar. Tedavi iki ayrı şekilde sağlanır. İlk tedavi şekli duruma sebep olan yosundan uzak durma şeklindedir. Kişinin yosun ile temas etmesini sağlayan bütün olgulardan uzak durması gerektiği anlatılır. Gerekli önerileri ile ilk tedavi şekli tamamlanırken; uygun ilaç kullanımı sağlanır. İkinci tedavide ise gerekli ilaç tedavileri uygulanarak deniz yosun alerjisinin şiddetli belirtilerinin ortadan kaldırılması sağlanır. Böylelikle kişinin yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenirken; uygulanan tedavi yönteminde hastada bulunan alerjinin giderilmesi ile bundan sonra bu gibi ortamlardan uzak kalması gerektiği belirtilir. Tekrar edebileceği unutulmamalıdır.
" } ] }